Interessenter – er de medspillere eller modspillere?

I et omskifteligt politisk landskab og et uforudsigelig mediebillede er opbakning fra jeres organisations interessenter afgørende.

partnerskab hænder neon nat

Både for at lykkes med strategien, give medarbejderne opbakning og undgå kritiske sager. Men det kan være svært at have en klar fornemmelse for, hvad der er på spil udenfor jeres egen organisations mure.

Vi har samlet tre øjebliksbilleder fra organisationer, for hvem interessentrelationerne var kritiske. For dem var en interessentanalysen afsættet for at sætte ny energi og retning bag vigtige dele af ledelsens arbejde.

Kan du genkende nogle af billederne fra din egen organisation?

Billede 1: Myndighed udsat for tilbagevendende kritik
Det kan være hårdt at stå midt i orkanens øje. Selvom man som myndighed administrerer efter loven og varetager ens politiske opgave kan konstant beskydning fra medier, interesseorganisationer og dele af folketinget stresse organisationen og gøre medarbejderne utrygge. Myter og misforståelser kan være ligeså skadelige for det gode samarbejde med andre organisationer som faktisk kritisable forhold. I den situation er der brug for en systematisk gennemgang af interessentrelationerne for at finde ud af, hvor dybt kritikken stikker blandt de vigtigste samarbejdspartnere.

I dette tilfælde viste analysen, at kritikken ikke var nær så alvorlig, som man kunne frygte. Tværtimod var der bredt blandt myndighedens interessenter ros for at løfte en svær opgave med stor ihærdighed, og en udbredt lyst til at lægge fortiden bag sig. Det gav afsæt for en ny og bedre interessentdialog, et solidt mandat for interne forandringer og mod til at skabe en tydeligere profil udadtil.

 

Billede 2: Lidt for flink interesseorganisation 
For en interesseorganisation er det vigtigt at kunne begå sig på de bonede gulve som en troværdig partner for politikere og embedsmænd. Det kan dog blive for meget af det gode. For denne interesseorganisation var tonen blevet for pæn og konstruktiv, og stemningen ved møderne lidt for kammeratlig.

Embedsmændene savnede et mere kontant modspil for at sikre, at organisationens interessenter faktisk var hørt og tilgodeset. Politikerne savnede en organisation, der kunne tale sager op i offentligheden og lægge pres på udefra for politisk forandring. Interessentanalysen viste et stort savn efter en tydeligere profil, som ledelsen gik i gang med atrette op på. 

 

Billede 3: Organisationen med det oversete guld
Som ledelse af en organisation kan man blive meget fokuseret på bestemte svære dilemmaer, skjulte landminer i terrænet man bruger al sin energi for ikke at træde på. Imens overser man en masse muligheder. Det var virkeligheden for denne offentlige organisation, der følte et akut behov for at få taget temperaturen på, hvordan man løste sin opgave og forvaltede det vigtige mandat, man havde fået af samfundet. Resultatet tog ledelsen på sengen.

De farlige landminer viste sig at være ubetydelige knaldperler i interessenternes øjne. Til gengæld råbte interessenterne på, at organisationen fandt tid og overskud til at øse ud af al sin viden og ekspertise på en enkel og nemt tilgængelig måde til glæde for samfundet bredt. Den defensive dagsorden blev vendt til en diskussion af potentialer og uudnyttede muligheder for at vise sin værdi og sine dygtige medarbejdere frem.

Ønsker du at vide mere om interessentanalyser, og hvordan de kan hjælpe jer? Så kontakt vores direktør Torben Clausen eller lad os kontakte dig - sign dig op her.

Kontakt 
Telefonnr.: 40211471
Email: tc@operate.dk